Visit Tampere / Juho Shonen

Tampereen hackathon etsii älyratkaisuja katuvaloverkon hyödyntämiseksi

Enlighten Tampere -innovaatiokilpailu kutsuu yritystiimejä ideoimaan ratkaisuja älykkään kaupunkiympäristön kehittämiseksi katuvaloverkon avulla. Innovaatiokilpailuun liittyvä hackathon pidetään 4.-5.6.2018 Tampereen teknillisen yliopiston Kampusareenalla.

–Tavoitteena on etenkin ulkoinfra-alueilta muodostuvan tiedon hyödyntäminen, mutta muutakin tietoa voi jalostaa. Kaikki kaupungin avoin data on käytettävissä, kertoo projektipäällikkö Mika Heikkilä.

Kisassa voi myös ideoida, kuinka katuvaloverkkoon liitetyt laitteet voisivat kerätä dataa ja kuinka sitä voitaisiin hyödyntää. Katuvalaistus voisi esimerkiksi reagoida valon lisäksi myös muihin mitattaviin asioihin; valaistusta voitaisiin optimoida esimerkiksi sääolosuhteiden tai liikenteen määrän perusteella.

Tampereen kaupunki toivoo saavansa innovaatioita ja ratkaisuja uusien palvelujen tarjoamiseksi kaupunkilaisille. Kaupunki voi käyttää ratkaisuja myös liikennejärjestelyjen suunnittelussa ja kunnossapidossa. Tiimit voivat hakea mukaan innovaatiokisaan 4.5. saakka.

Taustalla kolme älykkään kaupunkikehityksen hanketta

Tampereen kaupungin Smart Tampere -ohjelman järjestämässä hackathonissa on mukana kolme EU-projektia, joista Reboot the City -hanke on yksi.

– Tarjoamme aineistoksi Unity-3D-kaupunkimallin, johon on visualisoitu Tampereen raitotiehankkeen ensimmäisen vaiheen alue. Toiveena on, että osa tiimeistä voisi käyttää sitä omassa ratkaisussaan, sillä haemme ideoita 3D-mallin käytölle, kertoo projektipäällikkö Anna Vilhula.

Mukana on myös STARDUST-hanke, joka odottaa hackathonista tekniikan viimeisintä kehitystä edustavia ratkaisuja ja palveluja, jotka liittyvät datan käyttöön ja hyödyntämiseen.

– Emme etsi uusia siilomaisia ratkaisuja. Avoimuus ja standardoidut rajapinnat mahdollistavat datan tehokkaan ja helpomman käytännön soveltamisen, kommentoi projektipäällikkö Maarit Vehviläinen.

Parhaat tiimit pääsevät toteuttamaan suunnitelmansa Tampereen kaupungin kanssa.

– Tampereen tavoitteena on olla teknologisen kehityksen mallikaupunki ja alusta yritysten liiketoiminnan kehittämiselle. Haluamme kehittää ja tarjota ratkaisuja, jotka parantavat kaupunkilaisten elämänlaatua ja alueemme kilpailukykyä, kertoo Smart Tampere -ohjelman johtaja Tero Blomqvist.

Smart Tampere on Tampereen kaupungin strateginen kehitysohjelma vuosille 2017–2021.

Seuraava hackathon järjestetään lokakuussa 10.–11.10. Tampere Smart City Week -viikolla Mindtrek-tapahtuman yhteydessä.