Tapahtuman mentor Ensio Ruotsalainen opastaa kisatiimiä.

Reboot the City (2016-2018) oli oppimiskokemus ja innovaatioalusta

Syksyllä 2018 päättyneessä Reboot the City -hankkeessa kehitettiin yrityskumppanien kanssa käyttäjälähtöisiä palveluja ja rakennettiin massadatan avulla yhä älykkäämpiä ja toimivampia kaupunkeja. Staran ja Helsingin kaupungin kumppaneina hankkeessa ovat Tampereen kaupunki ja yliopisto. Hanke liittyy maamme suurimpien kaupunkien 6Aika-strategiaan. Sen budjetista lähes 70 prosenttia tuli Euroopan aluekehitysrahastosta. Staran ja Helsingin tavoitteena oli etenkin löytää innovaatioita tehostamaan LUE LISÄÄ »

Apuri-sovellukseen uusia ominaisuuksia

Karttapohjaista Apuri-sovellusta testattiin liukkauden torjunnan apuvälineenä Kalasatamassa ja itäisessä kantakaupungissa alkuvuodesta 2018. Kokemukset olivat lupaavia. Sovellusta kehitetään eteenpäin Staran työnjohdon toiveiden pohjalta. Pilottikokeilussa työkoneisiin kiinnitettiin tabletit, joiden kautta kuskit näkevät hoitoalueita ehdottelevan karttanäkymän. Näkymä kertoo katujen liukkaudesta, pölytilanteesta ja tehtävistä töistä. Lisäksi se ilmoittaa, missä toiset työvuorossa olevat kuskit ovat menossa. Näkymä elää koko ajan LUE LISÄÄ »

Staran työkoneita siivoamassa katuja. Kuva: Veikko Somerpuro.

Insinööriopiskelijat analysoivat Staran traktoreiden keräämää dataa

Professori Kari Tammen johtama mekatroniikan tutkimusryhmä Aalto-yliopistosta on tehnyt yhteistyötä Staran kanssa keväästä 2018. Tohtorikoulutettavan Jari Vepsäläisen mukaan tutkijat ja staralaiset ovat pohtineet, miten työkoneista saatavaa paikannus-, kulutus-, suoritus- ja huoltotietoja voitaisiin käyttää kuljettajien ja kaupunkilaisten hyväksi. Yhteistyön hedelmänä käynnistyi syksyllä 2018 insinööritieteiden korkeakoulussa projektikurssi, jonka puitteissa toteutettavassa projektityössä opiskelijat keräävät Staran traktorikalustosta saatavaa reaaliaikaista LUE LISÄÄ »

Kukkaruukku goes digiaika

Stara etsii yhdessä yritysyhteistyökumppaniensa kanssa tapoja kerätä ja jalostaa arjen töistä syntyvästä raakadatasta tietoa työn sujuvoittamiseksi. Uusinta uutta ovat kukkaruukkuihin asennettavat suomalaisen cleantech-yritys Soil Scoutin anturit, jotka kertovat kasvualustan kosteudesta ja lämpötilasa sekä ravinnepitoisuudesta. Sensorien antaman tiedon avulla kastelu voidaan ajoittaa juuri oikein. Järjestelmää testataan parhaillaan Rautatientorin ympäristössä. – Asensimme heinäkuun alussa antureita Rautatientorin isoihin LUE LISÄÄ »

Tampereen ilmakuva. Kuva: Jorma Peltoniemi / Visit Tampere

Seminaari Tampereella: 3D-kaupunkimallin hyödyt

Reboot the City -hankkeessa kehitetyn Unity-3D-kaupunkimallin tiimoilta kesäkuussa 2018 pidetty seminaari veti tuvan täydeltä yritysten edustajia ja muita kehittäjiä pohtimaan mallin käyttö- ja jakelutapoja. Unity-3D-malli on jo jaettu avoimena datana. Kaupunkimalli kattaa Tampereen uuden ratikkareitin ja mukana on myös muita käynnissä ja suunnitteilla olevia hankkeita. Malli mahdollistaa pelillisten sovellusten ja visualisointien kehittämisen kaupunkiympäristössä. Lue lisää Smart LUE LISÄÄ »

Tampereella 3D-kaupunkimallit jakoon avoimena datana

Tampereella ratkotaan 3D-mallien jakelun haasteita

Tampereen kaupunki tuottaa runsaasti erilaisia 3D-kaupunkimalleja rakennetun ympäristön tuotantoprosesseissa ja hankkeissa. Nyt nämä mallit laitetaan jakoon avoimen datan avulla. Mallien avaaminen ulkopuolisten vapaaseen käyttöön edellyttää kuitenkin muutamien haasteiden ratkaisemista – ja niitä ratkaistaan tämän kesän pilottiprojektissa. Mallien sujuva jako edellyttää muun muassa metatietojen kattavampaa kuvaamista. Pilottiprojektissa testataan kaupunkimallien jakeluun ja ylläpitoon tarkoitetun portaalin käyttökelpoisuutta ja LUE LISÄÄ »

Tampereen innovaatiokisan voittajat. Kuva: kuvat: Päivi Stenroos

Innovaatiokilpailu innosti ideoimaan älykkäämpää Tamperetta

Enlighten Tampere -innovaatiokilpailu huipentui kesäkuun 5. päivä 2018 Kampusareenan demomessuihin. Tiimit esittelivät hackathon-tyyppisen tapahtuman lopuksi ratkaisunsa tuomaristolle lyhyin hissipuhein. Enlighten Tampere haastoi yritystiimit hyödyntämään katuvaloverkosta ja muista kaupungin toiminnoista saatavaa dataa ja siten innovoimaan älykkäämpää Tamperetta. Osallistujia rohkaistiin myös luomaan asukkaille uusia, dataan pohjautuvia palvelukonsepteja. Messujen kääntyessä iltaan takana oli puolentoista päivän tiivis työskentelyjakso sekä aiemmin LUE LISÄÄ »

Seminaari 12.6.: Tampereen Unity-3D-kaupunkimalli liiketoiminnan tukena

Tampereen kaupunki jakaa pian hankkeessa tehdyn Unity-3D-kaupunkimallin avoimena datana ja haluaa kehittää sitä ja muita aineistojaan yrityksille sopiviksi. Seminaarissa Tampereella 12.6. pohditaan, mihin suuntaan kaupungin kannattaisi kehittää aineistojaan ja niiden jakelua, jotta yritykset voisivat niitä hyödyntää. Seminaarissa sivutaan myös sitä, mitä esimerkiksi kaupunkimalliin pohjautuva lisätty todellisuus (AR), virtuaalitodellisuus (VR) tai sekoitettu todellisuus (XR) mahdollistavat nyt LUE LISÄÄ »

Visit Tampere / Juho Shonen

Tampereen hackathon etsii älyratkaisuja katuvaloverkon hyödyntämiseksi

Enlighten Tampere -innovaatiokilpailu kutsuu yritystiimejä ideoimaan ratkaisuja älykkään kaupunkiympäristön kehittämiseksi katuvaloverkon avulla. Innovaatiokilpailuun liittyvä hackathon pidetään 4.-5.6.2018 Tampereen teknillisen yliopiston Kampusareenalla. –Tavoitteena on etenkin ulkoinfra-alueilta muodostuvan tiedon hyödyntäminen, mutta muutakin tietoa voi jalostaa. Kaikki kaupungin avoin data on käytettävissä, kertoo projektipäällikkö Mika Heikkilä. Kisassa voi myös ideoida, kuinka katuvaloverkkoon liitetyt laitteet voisivat kerätä dataa ja LUE LISÄÄ »

Työnjohtaja Toni Rantanen näyttää miten rekisterinumeroita skannataan.

Television aamuohjelma esitteli SiirtoSoittoa

MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelman toimittaja Mika Tommola oli Staran katupesutiimin vieraana Töölössä 19. huhtikuuta. Työnjohtaja Toni Rantanen ja kaupunkiympäristön toimialan osastopäällikkö Lauri Uski esittelivät Tommolalle SiirtoSoitto-palvelua, johon kirjautuneet pilottialueen asukkaat saavat automaattisen soiton, jos heidän autonsa on vaarassa joutua hinatuksi. Ensimmäiset kokemukset SiirtoSoitto-palvelusta ovat lupaavia, sillä työnjohdon arvion mukaan autoja on ollut kadunvarsilla totuttua vähemmän. LUE LISÄÄ »

Staran työntekijä puhdistamassa katua keväällä hiekasta. Kuva: Aki Rask.

Innovaatiokisassa syntynyt sovellus Ylen Uutisissa

Ylen Uutiset kirjoitti verkkosivuillaan 26.3.2018 SiirtoSoitto-palvelusta otsikolla ”Jääkö jokakeväinen autojen siirtorumba Helsingissä historiaan uuden sovelluksen ansiosta?” Sovelluksen suunnitellut Marco Sandrini kertoi uutisessa, että palvelu lähettää ilmoituksia käyttäjän karttaan merkitsemien alueiden siivouksista ja muistutuksen vielä päivää ennen puhdistusta. Myös pilottialueen asukkaita haastateltiin jutussa. Reboot the City-hankkeen hackathonien tuloksena useita innovaatioita on jo testikäytössä ja toisia kehitellään LUE LISÄÄ »

SiirtoSoitto muistuttaa, kun auto pitää siirtää

StreetReboot1-kisan tuloksena syntynyttä SiirtoSoitto-sovellusta pilotoidaan keväällä 2018 katujen kevätsiivouksessa. Sovellus auttaa kaupunkilaisia varautumaan kevätsiivoukseen ja muihin pysäköintiä rajoittaviin töihin. Se kertoo lähestyvien töiden aikatauluista ja muistuttaa pysäköinnin rajoituksista. Palvelun toivotaan vähentävän siirrettävien autojen määrää. Siirtokehotus-liikennemerkit tuodaan katujen varsille pari päivää ennen työn alkamista. Nämä liikennemerkit ovat aina lainvoimaisia ja niihin merkittyinä aikoina pysäköinti on kielletty. LUE LISÄÄ »

Kuvakaappaus Apuri-sovelluksen karttanäkymästä.

Apuri-sovellus auttaa liukkauden torjunnassa

Karttapohjaista Apuri-sovellusta on testattu liukkauden torjunnan apuvälineenä Kalasatamassa ja itäisessä kantakaupungissa alkuvuodesta 2018. Apuri hyödyntää säädataa ja visualisoi työkoneen kuljettajalle tiedon siitä, missä on juuri nyt liukasta. Ensimmäiset kokemukset ovat lupaavia. Apuri helpottaa tiedonsiirtoa työvuoron vaihtuessa ja vähentää kommunikoinnin tarvetta työvuorossa. Työturvallisuus kohenee, kun kuljettajien ei tarvitse entiseen malliin soitella toisilleen ja työnjohdolle ajon aikana. Apurin LUE LISÄÄ »

Kuva: Anna Vilhula

Tampereen raitiotiehanke visualisoidaan vuorovaikutuksen tueksi

Tampereelle rakennetaan parhaillaan kaksihaaraista raitiotietä, joka valmistuessaan vuonna 2021 hurauttaa kaupungin halki Pyynikintorilta Hervantaan ja Tampereen yliopistolliselle sairaalalle. Raitiotiehanke mallinnetaan massadatan mahdollisuuksia hyödyntäen. Jotta tulevaisuus saadaan näkyväksi jo nyt, kootaan lukuisat raitiotien suunnitelmamallit yhteen 3D-muodossa. Mallit viedään Unity-pelimoottoriin, joka mahdollistaa erilaiset 3D-aineistoa hyödyntävät pelit ja sovellukset. Raitiotien kehitysohjelma saa nyt monenlaisia työkaluja vuorovaikutukseen kaupunkilaisten kanssa. LUE LISÄÄ »

StreetReboot-tapahtumat kiinnostivat myös mediaa. Kuva Teemu Heljo.

Hackathonit mediassa: massadata kiinnostaa maailmanlaajuisesti

​Yhteensä noin 20 tiimiä työsti syksyn 2017 hackathoneissa Staran töiden sivutuotteena kertyvää raakadataa. Syntyi käytännönläheisiä sovelluksia, joissa on paljon potentiaalia arjen työtä sujuvoittamaan. Yhteistyö jatkuu. Tapahtumista viestittiin videoin, sosiaalisessa mediassa sekä verkkojutuin ja lehdistötiedottein. Erityisesti suurtapahtuman Hackjunctionin myötä huomio oli kansainvälistä, sillä kokonaiskisan voittaja löytyi hankkeen Big Data -osakilpailusta. Tieto levisi myös hankkeen kattavan viestintäyhdyshenkilöverkoston kautta. LUE LISÄÄ »

Tapahtuman mentor Ensio Ruotsalainen opastaa kisatiimiä.

StreetReboot2-haastekilpailusta Hackjunctionin voittoon

Stara osallistui omalla haasteellaan hakkereiden suurtapahtumaan Hackjunctioniin 24.-26.11. Koko tapahtuman 20 000 euron pääpalkinnon voittanut tiimi löytyi Staran massadatahaasteeseen tarttuneiden joukosta. Voittoisan Team Gladoksen viikonlopun aikana kehittämä sovellus tunnistaa automaattisesti stop-merkin. Läpimurto mahdollistaa sen, että tekoälyn keinoin sovellus voi oppia tunnistamaan lisää liikennemerkkejä. Ominaisuuden voi liittää ajoneuvon hallintaan ja lisätä siten liikenneturvallisuutta kaupungissa. Lisäksi sovellus LUE LISÄÄ »

First prize in Stara’s innovation challenge goes to an app for plow trucks

Team Karttis of the Finnish spatial data expert organization Karttakeskus took first prize in a hackathon that culminated the StreetReboot innovation challenge of 6–7 October. The Apuri – “helper” – app developed by Karttis recommends optimal routes for Helsinki winter maintenance crews. The app combines data on weather conditions, maintenance work and street maintenance categories. LUE LISÄÄ »

Aura-auton Apuri voitti innovaatiokisan

Ja StreetReboot-innovaatiokisan voittaja on – Team Karttis! Karttakeskuksen tiimin kehittelemä Apuri ehdottaa optimoituja ajoreittejä talvikunnossapidon töihin. Palvelu yhdistelee keli- ja työtietoja sekä tietoa katujen hoitoluokituksista. Voittanut tiimi kehittää palvelua Staran kanssa 20 000 euron pilottiprojektina Helsingin Kalasatamassa talvella 2017–2018. Karttiksen tiimiin kuuluvat teknologiajohtaja Hannu Korhonen, Senior Developer Jan Wolski ja Full Stack Developer Ville Tenhunen. Apuri LUE LISÄÄ »

Paikoillenne, valmiit: StreetReboot1

Street Reboot hackathoniin 6.-7.10. tiensä on selvittänyt kahdeksan tiimiä, jotka ovat tutustuneet Staran hyötyajoneuvojen tuottamaan dataan. Hackathonissa he jatkotyöstävät töitään Staran mentorien kanssa: tavoitteena on tuottaa teknisiä ratkaisuja, jotka sujuvoittavat Staran työtä. Mukana topkasissa on kokeneita dataosaajia ja voittoisia hackathon-konkareita, muun muassa tiimit Wapice ja Wintermute. Wapice-tiimi Vaasasta koostuu senioritason data-ammattilaisista. He ovat tarttuneet talvikunnossapidon LUE LISÄÄ »

Innovaatiokisa huipentuu hackathoniin: odotettavissa odottamatonta

Mikä ihmeen hackathon? Kootaan moniosaajien joukkueita, joilla on asennetta, kykyä heittäytyä ja palava halu saada aikaan jotain uutta. Pitkiä tunteja, jäähtynyttä safkaa, energiajuomaa ja ymmärrystä massadatan mahdollisuuksista. Hackathoneissa törmäytetään luovaa hulluutta ja höyrypäistä intoa tiukkaan faktaan ja rajalliseen aikatauluun. Voilà, villeillekin ideoille alkaa löytyä hahmo, muoto ja rakenne. Propellipäisellä otteella luodaan uutta jo olemassa olevasta. LUE LISÄÄ »

StreetReboot-kilpailussa etsitään innovaatioita hyötyajoneuvojen käytön tehostamiseksi

Helsingin kaupungin hyötyajoneuvot keräävät dataa tehdystä työstä ja reiteistä. Staran julistama kilpailu kutsuu koodareita jalostamaan hyötyajoneuvojen tuottamasta raakadatasta tietoa ja uusia palveluja, palvelukonsepteja ja liiketoimintamalleja. Kaupungit tuottavat arkisen toimintansa sivutuotteena suuren määrän digitaalista massadataa, jonka hyödyntämisen mahdollisuuksiin on herätty. StreetReboot-innovaatiokilpailu onkin osa isompaa kokonaisuutta, jolla Helsingistä rakennetaan älykästä kaupunkia. Kaupungin tavoitteena on massadatan avulla paitsi LUE LISÄÄ »

Katu-, piha- ja puistoduuneja robottivetoisiksi

G01 rullaa nurmikolla rauhallista kävelyvauhtia, vetäen perässään ruohonleikkuria pitkin sisäpihan kaitaa viheriötä Otaniemessä. Matala, pienikokoinen robotti G01 etenee nurmella äänettömästi, vain polttomoottorileikkurin säksättäessä, ja robotin pehmustettu puskuri vaimentaa vaarattomiksi mahdolliset yllättävät törmäykset, vaikkapa äkillisesti liikehtiviin ihmisiin tai eläimiin. Kiinteät ja liikkuvatkin esteet G01 väistää, koska sen kulku perustuu Gim Oy:n kehittämään, tarkkaan visuaaliseen paikannukseen, jossa LUE LISÄÄ »

Avaruusöverit

Pieni on kaunista ja vähemmän on enemmän, etenkin avaruudessa. Edessä on avaruusöverien aika. Satelliitteja tehdään maitopurkkikoossa ja nanosatelliittien paino on painettu reippaasti alle 10 kilon, koska avaruuteen lennätettäessä painolla ja kilohinnalla on erittäin väliä. Mitä kevyempää ja edullisempaa teknologiaa, sen laajemmin käytettävää, hyödynnettävää. Kun satelliittikyytiin pakataan hyperspektrikamera, niin taivaalta sataa tarkinta kuvadataa maan kamaralta, ikinä. Kaikkea LUE LISÄÄ »

Kalasatamassa katsotaan kauas ja ollaan lähellä

Reilun kymmenen vuoden päästä – 2030 – Kalasatama on nykysuunnitelmien mukaan valmis. Älykäs eli fiksu ja epäilemättä filmaattinenkin stadin mallikaupunginosa. Liki 30 000 stadilaisen hima ja 10 000 duunipaikan keskittymä. Eikä vähiten ruuan, musiikin ja visuaalisen kaupunkikulttuurin kehä, kupeessaan suositut Suvilahti, Teurastamo ja Tukkutori tapahtumineen ja monipuolistuvine palveluineen. Kun ”olohuoneet ja keittiöt” laajenevat julkisiksi keitaiksi, LUE LISÄÄ »

Tampereella keskustellaan älykkään kaupungin kehittämisestä

Tiistaina 18.4. järjestetään Tampereen yliopistolla 6Aika -hankkeiden ”Avoimet innovaatioalustat” ja ”Massadata kaupunkiympäristön kehittämisessä” avoin keskustelutilaisuus, jossa esitetään neljä erilaista näkökulmaa alustatalouden ja älykkään kaupungin toiminnan kehittämiseen, arviointiin ja mittaamiseen. […]

Staran työntekijä puhdistamassa katua keväällä hiekasta. Kuva: Aki Rask.

Suuraineistot tulivat – stadi, oletko valmis?

Miten stadi oikeasti toimii, miten siellä eletään? Mitä siitä pitäisi tietää, kenen, missä ja milloin? Massadataa, suuraineistoja, hyödyntämällä voidaan ajatella ja toimia todella isosti ja samaan aikaan yksilöidysti, kohdennetusti. Kaupunkilaisille tuotettavia palveluja halutaan enenevästi ja koko ajan tarkemmin ohjata kysynnän mukaan. Sitä pitäisi saada mitä tilaa, ei vähempää mutta ehkä hippasen enemmän. Ainakin laatua.   LUE LISÄÄ »

Avoimesta datasta bisnestä

Helsinki kutsuu yrityksiä mukaan massadatan talkoisiin: anturoimaan, keräämään, analysoimaan ja hyödyntämään tietoa. Mitä kaikkea tiedolla voidaan tehdä, ratkaistaan esimerkiksi Staran hankkeessa joukolla, johon kuuluu erilaisia yhtiöitä startupeista suuryrityksiin.   Milloin lumiaura tulee kotikadulle? Koska työmatkan pyöräreitin hiekat puhdistetaan? Kannattaako lentoasemalle ajaa juuri nyt Kehän III:n kautta vai Tuusulanväylää pitkin? Kaupunkilaisille on luvassa aiempaa täsmällisempää ja LUE LISÄÄ »

Massadata-aiheinen seminaari Helsingissä

Palvelulogistiikan ja liikenteen anturointi tuottavat massadataa sovelluskehittäjille Helsingissä ja Tampereella. Kaupunkien yhteisen hankkeen avausseminaari pidettiin Helsingissä 25.1. Reboot Helsinki, Tampere and Finland with Big Data – avausseminaarissa haluttiin esitellä, miten data-analytiikkaa voi käyttää julkisten palvelujen kehittämiseen ja uuden liiketoiminnan raaka-aineena. […]