Innovaatiokisa huipentuu hackathoniin: odotettavissa odottamatonta

Mikä ihmeen hackathon? Kootaan moniosaajien joukkueita, joilla on asennetta, kykyä heittäytyä ja palava halu saada aikaan jotain uutta. Pitkiä tunteja, jäähtynyttä safkaa, energiajuomaa ja ymmärrystä massadatan mahdollisuuksista.

Hackathoneissa törmäytetään luovaa hulluutta ja höyrypäistä intoa tiukkaan faktaan ja rajalliseen aikatauluun. Voilà, villeillekin ideoille alkaa löytyä hahmo, muoto ja rakenne. Propellipäisellä otteella luodaan uutta jo olemassa olevasta. StreetReboot-skabassa ja sen huipentavassa hackathonissa Stadia voidaan katsoa kuin dronella kuvattuna: uusista kulmista ja uusin silmin.

Skabaan valituille joukkueille järjestetään lokakuussa kaksipäiväinen hackathon, innovaatiomaraton, josta odotetaan myös odottamatonta. Joukkueet etsivät teknisiä ratkaisuja olemassa oleviin ongelmiin ja parhaimmillaan ratkovat ongelmia, joita ei ole vielä edes tunnistettu.

Hackathonien ideologiassa on piirteitä supisuomalaisesta talkoomeiningistä, jossa tehdään kimpassa ja lyödään viisaat päät yhteen. Talkoohenki on esimerkiksi sitä, miten haasteisiin paneudutaan eikä anneta periksi ennen kuin ollaan tavoitteessa.

Staran yhteistyökumppaniksi innovaatiokilpailussa valikoitui Industryhack, jonka 3000 kehittäjän verkostoa hyödynnetään kilpailutiimien haarukoinnissa. Kilpailuista on tullut tapa synnyttää yhteistyötä innovaattoreiden ja niin sanottujen isäntäorganisaatioiden kesken. Virtuaalitodellisuus kohtaa arkijärjen, tekoäly liikkuu jo mestoilla. Yhteistyö jatkuu usein pitkälle tulevaisuuteen.

Syys-lokakuussa tiivistyvässä kilpailussa datataiturit pääsevät käsiksi Stadin tärkeisiin tietovarantoihin, Staran hyötyajoneuvoista kerättävään työsuoritus- ja reittitietoon. Yhdistettynä lukuisiin nyt jo avoimiin lähteisiin: esimerkiksi sää-, kartta- ja paikkatietoihin, liikenne-, rakentamis-, kiinteistö- ja asumistietoihin, sekä vaikka ulkoilu-, liikunta- ja kulttuuridataan, kilpailijoilla on mistä ammentaa ja mitä jalostaa.

Innovaatiokilpailu StreetReboot liittyy kokonaisuuteen, jolla Stadista rakennetaan entistä monipuolisemmin älykästä kaupunkia. Erityisesti pk-yrityksille halutaan tarjota tilaisuuksia ja edellytyksiä luoda uusia palveluja ja tuotteita. Pyrkimyksenä on tehostaa samalla Staran hyötyajoneuvojen käyttöä, kehittää niiden automatisointia sekä uusia tietotyökaluja datan analysointia ja visualisointia varten. StreetRebootissa parhaat ideat päästään toteuttamaan noin 20 000 euron pilottiprojekteina.

Syksyn mittaan enintään kahdeksan kilpaan valittua tiimiä perehtyy Staran nimeämien mentoreiden kanssa kenttäolosuhteisiin, kuten mitä ja miten kaduilla, puistoissa ja huollossa tänään tehdään ja mitä jatkossa tavoitellaan. Tiimit ovat 2-3 osaajan joukkueita, joihin voi kuulua ohjelmistosuunnittelijoita ja palvelumuotoilijoita, data- ja designvelhoja.

Ylös ja ulos ajattelun ”laatikoista”.

*****

Industryhackin Aino Heiska ja Staran Sami Aherva raottivat elokuussa StreetReboot-kilpailun esirippua  ”Satunnaisen väläyttelijän” kohdevalolle.