Street Reboot hackathoniin 6.-7.10. tiensä on selvittänyt kahdeksan tiimiä, jotka ovat tutustuneet Staran hyötyajoneuvojen tuottamaan dataan. Hackathonissa he jatkotyöstävät töitään Staran mentorien kanssa: tavoitteena on tuottaa teknisiä ratkaisuja, jotka sujuvoittavat Staran työtä. Mukana topkasissa on kokeneita dataosaajia ja voittoisia hackathon-konkareita, muun muassa tiimit Wapice ja Wintermute.
Wapice-tiimi Vaasasta koostuu senioritason data-ammattilaisista. He ovat tarttuneet talvikunnossapidon oikea-aikaisuuden haasteeseen. Vietnamilaistaustainen trio Duy Nguyen, Bing Nguyen ja Vinh Vo on ystävystynyt jo yliopistoaikoina. He kehittävät Staran työnjohdon käyttöön ennustettavuutta helpottavaa talvikunnossapidon mallia, jossa säädata ja hyötyajoneuvoista saatava reaaliaikainen mittaustieto kertovat, milloin on oikea aika lähteä torjumaan liukkautta ja auraamaan katuja. Mentorinaan tiimillä on Staran kaupunkitekniikan ylläpidon suunnittelija Tuomo Karhula.
Wintermuten muodostavat hackathon-konkarit Glyn Faulkner, Leo Salomaa ja Jami Valorinta. Kolmikko keskittyy Helsingin 3D-mallin hyödyntämiseen. Malliin tuodaan lisätyn todellisuuden elementtejä. Näin syntyy näkymä ympäristöstä, joka yhdistelee aitoa Stadin maisemaa tietokonegrafiikalla tuotettuihin elementteihin. Tiimin jäsenillä on kokemusta ja osaamista muun muassa arkkitehtuurista, matematiikasta sekä softan että pelien kehittämisestä.
Staran vastaavan työnjohtajan Pekka Steniuksen kanssa Wintermuten tiimiläiset ovat tutustuneet kaupunkitekniikan ylläpidon töihin. He ovat kiertäneet ajoneuvovarikolla ja perehtyneet muun muassa jätekiertoon, katusuolan säilyttämiseen ja lumen muuntamiseen vedeksi.
”Meidän pitää tietää miten ylläpito toimii ja tunnistaa kipupisteet, että voimme hakea oikeat ratkaisut ja työkalut sekä löytää uusia ideoita”, kiteytti tiimin jäsen Salomaa Staran töihin tutustumisen tärkeyden.
Erityisesti raskas talvihoidon kalusto on arvokasta ja käyttökustannukset ovat tuntuvia, joten työtä tehostaville innovaatioille on tilausta. Wintermute-tiimiä kiinnostaa kaluston käytön seuranta ja sen pohjalta tulevan ennakointi. Tällä hetkellä kuljettu reitti tiedetään tarkkaan, mutta reitin varrella tehtyjä asioista ei tiedetä täsmällisesti. Wintermutea motivoi paitsi kustannussäästöt, niin myös kaupunkilaisten turvallisuus. Yhä paremmin hoidettu talvihoito vähentää liukastumisia ja tapaturmia.
Ja nimi Wintermute. Se tulee William Gibsonin tieteisromaanista Neurovelho (Neuromancer, 1984), jossa tekoäly, tarkkaan ottaen toinen osa supertekoälyä, on nimetty Wintermuteksi.
Lokakuisena perjantaina ja lauantaina ratkotaan Staran ensimmäisen innovaatiokilpailun voittaja, StreetReboot1-hackathonissa. Pysykää kanavalla.
Satunnaisen väläyttelijän valonheitin osui syyskuussa kahteen Staran innovaatiokilpailun tiimiin, kaikkiaan 29:stä StreetReboot-kisaan hakeneesta joukkueesta.