Kalasatamassa katsotaan kauas ja ollaan lähellä

Reilun kymmenen vuoden päästä – 2030 – Kalasatama on nykysuunnitelmien mukaan valmis. Älykäs eli fiksu ja epäilemättä filmaattinenkin stadin mallikaupunginosa. Liki 30 000 stadilaisen hima ja 10 000 duunipaikan keskittymä. Eikä vähiten ruuan, musiikin ja visuaalisen kaupunkikulttuurin kehä, kupeessaan suositut Suvilahti, Teurastamo ja Tukkutori tapahtumineen ja monipuolistuvine palveluineen. Kun ”olohuoneet ja keittiöt” laajenevat julkisiksi keitaiksi, ei enää tarvitse syödä yksin eikä seurustella vain keskenään, paitsi jos ehdottomasti haluaa.

Ollakseen oikeasti fiksu, mestan pitää olla turvallinen ja puhdas, kaikenikäisten liikkujien ja leikkijöiden tarpeet huomioiva. Arjen pitää sujua ja juhlinnan onnistua.
Kalasataman helppo saavutettavuus, ja sujuva liikkuminen sinne, sieltä ja siellä, on alueen yritystenkin intresseissä. Vaivaton, siisti ja miellyttävä ympäristö vähentää asiakkaiden ja työntekijöiden kiirettä, painetta ja luo otolliset edellytykset tehdä hyviä diilejä.

Fiksun Kalasataman teknologiapalapeliin sisältyy paljon suunnittelua ja ratkaisuja, joita tehdään ja kokeillaan käytännössä ensimmäistä kertaa. Mielessä on pidettävä kaikki hyvän elämänlaadun ja kestävän kehityksen vaatimukset, rajallisten resurssien todellisuudessa.

Ympäristöjen tarkkailu ja mittaaminen nousevat tarkkuudessaan yhä uusiin ulottuvuuksiin, esimerkiksi ilmavirtauksia, ilmanlaatua, vedenlaatua, hulevesiä, tulvia, lumen paksuutta tai vaikka jään muodostusta seurattaessa.

Starassa on suunnitteilla palvelujen kysynnän ja tarjonnan optimoimiseksi rakentuva ”data lake”, useiden tietolähteiden pulputessa syntyvä massadatajärvi, joka tulvii hyötytietoa kauhottavaksi ja analysoitavaksi. Tuloksena palvelukonkretiaa. Julkisten paikkojenkin roskiksista saadaan tietoa milloin ne pitää tyhjentää, ei turhan aikaisin eikä todellakaan liian myöhään. Siistiä ja säästöä. Oikea-aikaisilla tyhjennyksillä vältytään myös jätteiden kilpasaalistukselta rottien ja lokkien kanssa. Bonuksena edistetään tuhoeläinkantojen rajoittamista.

Puistojen, puistikkojen ja pelikenttien nurtsit siistitään robottileikkureilla, jotka ohjelmoidaan hommiin kun ruoho rehottaa. Ei sateella, kun ei se märkä ruoho leikkaannu, eikä silloin kun asukasyhdistyksellä on puistopicnicpäivä. Kaduilla ei keväisin pitkään pölyä purra, koska lakaisu- ja pesukoneet voidaan ohjata täsmästi liikkeelle kun keli muuttuu, hiekka alkaa pöllytä, ja silloin kun väkeä on vähiten liikkeellä.

Hyötyajoneuvojen liikkeet näkyvät reaaliajassa karttanäytöllä, jolloin ne saadaan nopeasti sinne missä tarvitaan ja ovat mahdollisimman tehokkaassa käytössä. Kaluston käyttöä, kuntoa ja kulutusta seurataan myös huollon optimoimiseksi ja toimivuuden takaamiseksi.

Kalasatama on sitä uutta Helsinkiä, jossa katsotaan pitkälle tulevaisuuteen ja samalla mahdollistetaan hyvän elämän edellytyksiä ihmisille koti- ja duunikulmillaan nyt jo.

Kalasatamassa on myös Staran pilottihanke, joka jatkuu syksyyn 2018. Projektipäällikkö Timo Tuomivirran kiteyttämänä: ”Datalla ei ole itseisarvoa, vain jalostetulla datalla on arvo. Miten se on tehty, miten tulkittu, miten sitä osataan käyttää ja raportoida oikein.”

——————————————-
”Satunnainen väläyttelijä” kohdisti huhtikuussa kirkasvalon Kalasatamaan, Helsingin yritysasiamies Päivi Piispan ja Staran massadatahankkeen projektipäällikön Timo Tuomivirran avulla.