Pieni on kaunista ja vähemmän on enemmän, etenkin avaruudessa. Edessä on avaruusöverien aika.
Satelliitteja tehdään maitopurkkikoossa ja nanosatelliittien paino on painettu reippaasti alle 10 kilon, koska avaruuteen lennätettäessä painolla ja kilohinnalla on erittäin väliä. Mitä kevyempää ja edullisempaa teknologiaa, sen laajemmin käytettävää, hyödynnettävää. Kun satelliittikyytiin pakataan hyperspektrikamera, niin taivaalta sataa tarkinta kuvadataa maan kamaralta, ikinä.
Kaikkea mikä liikkuu ja ei liiku voidaan silloin stadissakin havainnoida, myös reaaliajassa. Öin, päivin ja pilvien läpi. Falskaavat rakennukset, vuotavat putket ja pintavialliset kadut havaitaan ennen kuin enemmät vahingot ehtivät tapahtua tai potentoitua.
Meren äärellä kun ollaan, veden korkeus ja meriveden laatu kiinnostavat sekä virkahuolehtijoita että virkistäytyjiä. Onko rantavesissä leviä tai haitallisia päästöjä, ja tarkkaan ottaen missä? Lapsia ja koiria ei turhaan roudata rannalle, jossa veden laatu ei juuri silloin olekaan priimaa.
Tulvauhkia ehditään ennakoida ja niihin varautua entistä tehokkaammin.
Sade-, lumi- ja jäätiedot ovat niin tarkkoja, ettei tarvitse itsekseen arpoa laittaako jalkaan kumpparit, nastakengät vai nahkapläägät. Väärin pysäköijät saattavat jatkossa saada kännykkäänsä nootin tai suoran euroseurauksen ennen kuin ovat autoltaan luikkineet puolta kilometriä. Erityisesti pelastustoimen tieltä on välttämätöntä saada esteitä ja hidasteita pois nopeasti. Niitä on mahdollista paikantaa samalla kun hälytyskohdetta ja reittiä.
”Kamerakuhnurit” korkeuksissa
Dronet (drone=kuhnuri)/droonit eli pienet kuvauskopterit ovat nopeasti yleistyneet ilmakuvauksissa. Niitä käytetään laajasti esimerkiksi maa- ja metsätaloudessa, sähköyhtiöissä, rakennusalalla, poliisissa ja pelastuksessa.
Kuvauskopteriin voi liittää lämpökameran, laajempaa hyötykäyttöä varten. Droonit eivät pelitä kunnolla tuulessa eivätkä sateessa, eivätkä akut vielä riitä kuin alle puolen tunnin lennätyksiin. Harrastuskäyttö laajenee sekin vauhdilla. Maisemia, retkiä ja ulkojuhlia halutaan taltioida myös lintuperspektiivistä.
Haasteina ovat turvallisuus ja yksityisyyden vaatimukset. Pelastushelikopterin tielle osuminen voi aiheuttaa pahaa jälkeä. Eikä naapureiden pihoille ja parvekkeille kutsumattomilla ”kamerakuhnureilla” ole mitään asiaa. Trafilla riittää sarkaa tätäkin ilmaliikennettä valvoessa.
”Satunnainen väläyttelijä” kävi toukokuussa inspiroitumassa Helsingissä järjestetyssä Arctic Space and Technology Summitissa. Avaruusmaana Suomi terävöittää profiiliaan kun alan tutkijat ja uudet yritykset kehittävät vauhdilla kilpailukykyistä avaruusteknologiaa.
Reboot the City with Big Data -hankkeessakin hyödynnetään kehittyneiden satelliittien lähettämää dataa.