Kukkaruukku goes digiaika

Stara etsii yhdessä yritysyhteistyökumppaniensa kanssa tapoja kerätä ja jalostaa arjen töistä syntyvästä raakadatasta tietoa työn sujuvoittamiseksi. Uusinta uutta ovat kukkaruukkuihin asennettavat suomalaisen cleantech-yritys Soil Scoutin anturit, jotka kertovat kasvualustan kosteudesta ja lämpötilasa sekä ravinnepitoisuudesta.

Sensorien antaman tiedon avulla kastelu voidaan ajoittaa juuri oikein. Järjestelmää testataan parhaillaan Rautatientorin ympäristössä.

– Asensimme heinäkuun alussa antureita Rautatientorin isoihin kukkaruukkuihin ja Aleksis Kiven patsaan kukkaryhmään sekä Elielinaukion pylväsamppeleihin, kertoo vastaava piiripuutarhuri Sampo Sainio.

– Jo antureita asentaessamme näimme, että multa oli paikoin liian kuivaa, vaikka kukat oli kasteltu suunnitelmien mukaisesti. Odotamme järjestelmän helpottavan kukkien kastelua erityisesti ääriolosuhteissa.

Kukkaruukuista saatavan reaaliaikaisen tiedon avulla voidaan välttää turhaa kastelua sateisina aikoina ja helteillä priorisoida kastelua sinne, missä sitä kaikkein kipeimmin tarvitaan.

Työtä säästyy ja kukat pysyvät täydessä terässä

Noin 15 cm syvyyteen asennettava sensori lähettää mittaustulokset kerran kymmenessä minuutissa antenniasemaan ja edelleen Soil Scoutin palvelimelle työntekijöiden hyödynnettäväksi. Testianturien vastaanottoantenni on asennettu rautatieaseman torniin. Tukiasemien avulla samaa antennia voidaan hyödyntää Espalla saakka.

– Ensivaikutelma on rohkaiseva, Sainio tiivistää.

Ihmistyötä säästyy ja kesäkukat pysyvät täydessä terässä. Talveksi anturit voidaan siirtää kasvihuoneisiin tai sisäkasviruukkuihin. Sovellusmahdollisuuksia on viherhoidossa paljon.

Kukkaruukkudata on vain yksi osa Staran kasvavaa datavarantoa. Yhdistämällä eri datalähteitä, voidaan tulevaisuudessa saada merkittäviä säästöjä esimerkiksi hyötyajoneuvojen reittioptimoinnin kautta.