Staran työkoneita siivoamassa katuja. Kuva: Veikko Somerpuro.

Insinööriopiskelijat analysoivat Staran traktoreiden keräämää dataa

Professori Kari Tammen johtama mekatroniikan tutkimusryhmä Aalto-yliopistosta on tehnyt yhteistyötä Staran kanssa keväästä 2018. Tohtorikoulutettavan Jari Vepsäläisen mukaan tutkijat ja staralaiset ovat pohtineet, miten työkoneista saatavaa paikannus-, kulutus-, suoritus- ja huoltotietoja voitaisiin käyttää kuljettajien ja kaupunkilaisten hyväksi.

Yhteistyön hedelmänä käynnistyi syksyllä 2018 insinööritieteiden korkeakoulussa projektikurssi, jonka puitteissa toteutettavassa projektityössä opiskelijat keräävät Staran traktorikalustosta saatavaa reaaliaikaista suoritustelemetriikkaa ja huoltodataa. Myös traktoreita valmistava Valtra on mukana tässä projektityössä.

Opiskelijoiden keräämä data analysoidaan. Sen jälkeen arvioidaan, miten uusiutuvat polttoaineet, kuten biokaasu, vety ja sähkö soveltuvat käytettäväksi työkoneissa. Lisäksi opiskelijat arvioivat erilaisten polttoainevaihtoehtojen vaikutuksia kuljettajien arkeen. He pohtivat muun muassa uusien polttoaineiden latausasemien ja -prosessien mukanaan tuomia haasteita ja mahdollisuuksia.

Mekatroniikan tutkimusryhmä

Mekatroniikan tutkimusryhmä keskittyy teollisen internetin, esineiden internetiin (IoT,), massadataan, digitaalisiin kaksosiin sekä reaaliaikaisen analytiikan ja mallintamisen integroimiseen nykyajan teollisuuteen.

Ryhmän käynnissä olevissa tutkimuksissa selvitetään muun muassa sähköbussien energiankulutuksen ennustettavuutta, risteysliikenteen turvallisuuden parantamista lisätyn todellisuuden avulla sekä älykkään nosturin ohjauksen ja tiedonhallinnan yhdistämistä.

Lue lisää Advanced Energy Project -kurssista >