Karttapohjaista Apuri-sovellusta testattiin liukkauden torjunnan apuvälineenä Kalasatamassa ja itäisessä kantakaupungissa alkuvuodesta 2018. Kokemukset olivat lupaavia. Sovellusta kehitetään eteenpäin Staran työnjohdon toiveiden pohjalta.
Pilottikokeilussa työkoneisiin kiinnitettiin tabletit, joiden kautta kuskit näkevät hoitoalueita ehdottelevan karttanäkymän. Näkymä kertoo katujen liukkaudesta, pölytilanteesta ja tehtävistä töistä. Lisäksi se ilmoittaa, missä toiset työvuorossa olevat kuskit ovat menossa. Näkymä elää koko ajan ja siitä on helppo hahmottaa, milloin mikäkin alue on viimeksi hoidettu.
Testijakson jälkeen Staran yhteistyökumppani CGI on jo kehittänyt sovellusta niin, että nyt työnjohtaja voi asettaa karttapohjalle kiireellisen työtehtävän, jonka kuski nappaa hoitaakseen.
Sovellus auttaa nyt entistä paremmin myös katupölyn torjunnassa, sillä se visualisoi HSY:n hengitettävien hiukkasten pitoisuuksista kertovaa dataa (PM10).
– Tätä tietoa työnjohtaja voi käyttää tehdessään pölynsidontaa koskevia päätöksiä, kertoo CGI:n johtaja Hannu Korhonen.
Apurin käytettävyys on parantunut, sillä nyt karttanäkymän värimaailma vaihtuu vuodenajan vallitsevan luonnonvalon mukaan. Talvella näkyvyyttä tukee tumma tausta, keväällä värimaailma vaalenee. Lisäksi CGI:n kanssa on keskusteltu korjaus- ja vikailmoitusten käsittelyn tehostamiseen liittyvien ominaisuuksien kehittämisestä.
Tekoäly tarkentaa tiedot katukohtaisiksi
Oulun yliopiston tutkijatiimi Lauri Lovénin johdolla tuli toiseksi syksyllä 2017 järjestetyssä StreetReboot1-hackathonissa. Tiimin ehdotus sisälsi ratkaisuja saman tyyppisiin ongelmiin kuin voiton napannut CGI:n sovellus. Nyt tiimien ja sovellusten parhaita ideoita ollaan lyömässä yhteen.
Lovénin mukaan heidän kehittämänsä koneoppimismalli tuo Apuriin entistä tarkemman, katukohtaisen tiedon liukkaustilanteesta. Kaiken lisäksi Oulun yliopiston tiimin tekoälyosaaminen yhdistyy Leo Salomaan startup-yritys Arcventuresin softaosaamiseen – ja Apuri kiittää!