Kuvakaappaus Apuri-sovelluksen karttanäkymästä.

Apuri-sovellus auttaa liukkauden torjunnassa

Karttapohjaista Apuri-sovellusta on testattu liukkauden torjunnan apuvälineenä Kalasatamassa ja itäisessä kantakaupungissa alkuvuodesta 2018. Apuri hyödyntää säädataa ja visualisoi työkoneen kuljettajalle tiedon siitä, missä on juuri nyt liukasta. Ensimmäiset kokemukset ovat lupaavia. Apuri helpottaa tiedonsiirtoa työvuoron vaihtuessa ja vähentää kommunikoinnin tarvetta työvuorossa. Työturvallisuus kohenee, kun kuljettajien ei tarvitse entiseen malliin soitella toisilleen ja työnjohdolle ajon aikana.

Apurin karttanäkymästä kuljettaja näkee katujen liukkauden hoitoalueella selkeinä väripalkkeina. Lisäksi näkymä kertoo, missä toiset työvuorossa olevat kuskit ovat menossa. Näkymä elää koko ajan ja siitä on helppo hahmottaa, milloin mikäkin alue on viimeksi hoidettu.

Jo työvuoronsa alussa kuljettaja voi tarkistaa Apurista, mihin edellinen työvuoro töissään jäi. Työnjohtajalle on oma näkymänsä, josta hän näkee ajossa olevien työkoneiden liikkeet ja Apurin tekemät reittiehdotukset.

– Jokaiseen pilottikokeilussa mukana olevaan autoon on kiinnitetty 10-tuumainen tabletti, jonka kautta kuskit näkevät hoitoalueita ehdottelevan karttanäkymän. Meitä on kiitelty sovelluksen helppokäyttöisyydestä, sillä se ei edellytä nappien painelua. Tämä on myös turvallisuuskysymys, kertoo CGI:n johtaja Hannu Korhonen.

Innovaatiokisojen satoa

Reboot the City -hanke järjesti syksyllä kaksi innovaatiokisaa. CGI:n Team Karttiksen Apuri ylsi niistä ensimmäisen voittoon. Voittajajoukkueeseen kuuluivat Korhosen lisäksi Jan Wolski ja Ville Tenhunen. Palkintona oli sovelluksen jatkokehittely 20 000 euron pilottiprojektina. Innovaatiokisoista löytyi useita jatkokehittelyn arvoisia sovelluksia.

Paikkatietoa hyödyntävä Apuri voi sujuvoittaa monenlaisia kaupungin hoidon töitä. Alkuvaiheessa Apuri suunniteltiin aura-autojen reittien optimoitiin, mutta Staran toiveesta pilottivaiheessa päätettiin keskittyä liukkauden torjuntaan. Tähän työhön kaivattiin aurausta enemmän uutta apuvälinettä.

Apuri, palvelutuote kuntien katuverkoston ylläpitoon >